+31 6 1137229 info@enmedia.info Brielse Rak 46 Brielle 24/7

Een betrouwbaar weerstation voor je roeivereniging?

Veilig roeien

 

Roeien is een buitensport. Je hebt te maken met weersinvloeden. Daarom kan er niet altijd worden geroeid, want veiligheid staat voorop.

Veel roeiverenigingen hebben of ontwikkelen daarom een veiligheidsplan. In zo’n veiligheidsplan zijn voor elk onderwerp de mogelijke oorzaken van gevaar ondergebracht in regels, maatregelen, verboden en aanbevelingen die worden gehanteerd om gevaar bij het roeien voor de leden te beperken.

Elke roeivereniging heeft zo dus beleid opgesteld ten aanzien van het niet roeien bij sterke wind, mist, vorst, onweer, roeien voor zonsopgang en roeien na zonsondergang.

Van beleid naar voorspelbaar gedrag

De basisregel is dat er altijd geroeid mag worden, tenzij het tijdstip, weersomstandigheden of andere omstandigheden het roeien gevaarlijk maken. Dan mag er niet geroeid worden. Maar hoe regel je dat nu op een praktische manier? Zonder ingewikkelde tabellen en interpretatie van gegevens? Hoe maak je voor iedereen onmiskenbaar duidelijk wat de situatie is?

Stel je voor dat je met de auto bij ieder druk kruispunt alle regels moet toetsen om te bepalen of je door mag rijden of niet? Daarvoor staan er verkeerslichten!

In dit kader hebben wij voor roeivereniging Barendrecht een praktische en doelmatige oplossing ontwikkeld, het RVB Weerstation.

 

Het RVB Weerstation vertaalt ons veiligheidsbeleid naar betrouwbare informatie voor de leden. Ronald Schonenberg, RVB

Het Weerstation

Het Weerstation is een WordPress Plugin die op de RVB Homepage en in de kantine op een levensgroot scherm volautomatisch, op basis van lokale data van KNMI (lucht) en Rijkswaterstaat (water), visueel aangeeft of er kan worden geroeid. Het Weerstation is responsive zodat de weergave past in elk WordPress thema en tegelijkertijd perfect wordt weergegeven op allerlei tablets en smartphones. Handig, thuis voordat je naar de vereniging gaat, maar ook in de kantine en op ‘t water.

  • Rood: roeien is verboden, er is een roeiverbod
  • Oranje: roeien is alleen toegestaan voor ervaren roeiers
  • Groen: er kan geroeid worden, er zijn geen beperkingen

Het Weerstation houdt bij het vaststellen van de status rekening met het beleid in relatie tot onderstaande gegevens die in een zekere frequentie worden bemonsterd.

  • Watertemperatuur
  • Luchttemperatuur
  • Windkracht
  • Kans op onweer
  • Onweer
  • Mist

Er is ook extra info, als je de lokale weergegevens nader wilt bekijken.

In uitzonderlijke omstandigheden kan een situatie ontstaan waarbij het weerstation geen goede conclusie kan trekken. Dan is ‘t ervaren oog van de roeicommissaris gewenst. Op een dergelijk moment kan hij of zij – en door hem aangewezen leden – de automatische verwerking overrulen met een handmatige correctie voor kleurweergave en een korte verklaring, zoals bijvoorbeeld:

Interesse?

Wil je ook zo’n weerstation voor je roeivereniging? Neem contact op!

Aanbeveling?

Heb je een aanbeveling voor het verbeteren van het Weerstation? Stuur ‘m in, want goede tips maken het product telkens beter.