Tegenwoordig kun je steeds minder vaak sigaretten kopen in de kroeg. Helaas. Maar ja, soms zijn ze plotseling op en dan is het ook nog na zessen. Sigarenboer dicht.

Dus dan loop je naar de dichtstbijzijnde kroeg, waar ze volgens zeggen nog een sigarettenautomaat hebben in de zaak. Bij binnenkomst blijkt de kroeg vrijwel verlaten op één of twee gasten na die zwijgend en verzonken in gedachten aan de bar zitten. De dame achter de toog maakt een ongeïnteresseerde indruk en is druk met niets.

Ze is druk met niets

Je probeert op je allervriendelijkst, “Mevrouw, kunt u me van dienst zijn om dit biljet te wisselen om een pakje Luckies uit de automaat te kunnen trekken? Oh ja – en een agecoin!”
“Ja, daar begin ik niet aan!”, is het korte antwoord.
Dan ben je ineens sprakeloos. Je denkt, “ja ik ben geen stamgast en ik kom hier eigenlijk nooit.” Toch ligt het op je tong te vragen “Waarom?”, maar je zegt tenslotte “Goedenavond”, omdat discussie duidelijk geen zin heeft. Ineens weet je waarom je hier ook nooit komt.

Ze zouden je moeten waarschuwen bij binnenkomst.

Of

Twee straten verder opnieuw proberen dan maar. Maar ook hier kom ik vrijwel nooit, dacht ik nog bij het binnenlopen. “Maar natuurlijk meneer :-), één moment ik ben even druk – ach ik doe het wel even tussendoor – welk merk wenst u?” zegt de jongedame in één adem”. “Luckies van zes euro”, zeg ik. Ze wisselt behendig het geld en schuift de munten mèt de agecoin naar me toe en zegt “Let op, de automaat wisselt niet, gepast inwerpen hoor!”

Toen was ik ineens weer sprakeloos. Maar dan anders. Ik geef haar een euro fooi en zeg, “Wel opslag vragen bij je baas hoor, je bent een parel voor de zaak”. Terwijl ik naar buiten loop met de Luckies zie ik dat de zaak behoorlijk vol zit met allerlei mensen die het naar hun zin hebben.

Toen zag ik ineens een aantal bekenden: “Biertje Mart?”

“Nou één dan”. Het werden er drie.

Er zijn ook drie lessen te leren uit dit voorval:

Les 1: Tabak is verslavend, daarom moet de horeca het als een service artikel voeren. Want je wilt niet dat je klanten weglopen om sigaretten te halen om zo onderweg elders te blijven hangen in misschien ook wel een leuke kroeg.

Les 2: Service en vriendelijkheid maken of breken je reputatie. Met slechte service trek je geen nieuwe klanten terwijl goede service als een magneet werkt.

Les 3: Goed personeel krijg je niet vanzelf